“No donem l’abast. Mai no vaig pensar que la gent fos tan solidària”. És el testimoni d’Aina Ramis, vocal de l’associació ‘Un somriure per Txernòbil’ que mostra la seva satisfacció per la resposta de la societat civil de Marratxí i de tot Mallorca. Un camió amb material humanitari ja ha aconseguit arribar a Polònia, en la frontera amb Ucraïna. “Hi ha molta de gent ajudant, fent donacions i gent que vol acollir refugiats. En l’associació hem ajudat ja a tres famílies. Dues, amb dos nins cadascuna, ja estan aquí i una altra està de camí”. Una feina feixuga que s’ha perllongat durant setmanes fins que han aconseguit tots els tràmits i les famílies s’han establit a un hotel a Mallorca. Ara membres de l’ONG passen amb nins i adults els caps de setmanes per ajudar-los en la seva nova vida de refugiats a Mallorca, impensable només fa un parell de mesos.

Aquesta ONG fundada el 2013 organitzava les acollides de nins durant l’estiu i per Nadal perquè nins d’Ucraïna i Bielorússia. Ara la seva incertesa és total. “A Ivankiv (a 83 quilòmetres de Kiev) no hi ha llum i no ens podem comunicar amb la nina de 12 anys que varen acollir per Nadal”, conta Aina Ramis, una de les dues membres de l’ONG que viu al Pla de na Tesa. L’altra veïnada de Marratxí va acollir una nina ucraïnesa de 10 anys per Nadal, la tercera estada a Mallorca.

El magatzem, cedit per l’Ajuntament de Marratxí, on reben totes les donacions és el millor exemple de la solidaritat que ha despertat la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Una guerra que ha provocat l’èxode més gran des de la II Guerra Mundial. Una catàstrofe humanitària que ha fet que en pocs dies aquest magatzem s’omplís d’aliments, roba i material sanitari.