La vetlada, celebrada a les Bodegues Suau, destaca el paper de Marratxí com a bressol de la ceràmica a Mallorca i anuncia el retorn de la Biennal Internacional de Ceràmica (BICMA)
Jaume Llompart: “Aquest 40è aniversari no és només una celebració, és un homenatge a tots els artesans que han mantingut viva la nostra tradició”
‘Ollers’ i ‘siurelleres’ destaquen la unió del sector i l’evolució de la Fira com a clau del seu èxit després de 40 anys de trajectòria
Marratxí va celebrar la gala commemorativa del 40è aniversari de la Fira del Fang a les Bodegues Suau, un esdeveniment carregat d’emoció i simbolisme que va retre homenatge a la tradició ceràmica del municipi i al seu paper com a referent de l’artesania a Mallorca.
La vetlada va comptar amb la presència de destacades autoritats, entre elles Margalida Prohens, presidenta del Govern de les Illes Balears; Jaume Llompart, batle de Marratxí; Antònia Roca, vicepresidenta del Consell de Mallorca; Pere Ferrer, director insular d’Artesania; Antònia Coll, regidora de Fires i Festes; Carme Cañellas, regidora de Cultura i Ceràmica; i Odette Torres, regidora de Comerç i Turisme.
Un homenatge a la història i evolució de la fira
La gala va ser inaugurada per Carme Cañellas, regidora de Cultura i Ceràmica, qui va donar la benvinguda als assistents destacant el valor cultural i social de la Fira: “La ceràmica no és només un ofici; és una manifestació de la nostra identitat, de la nostra història com a poble. Celebrar 40 anys de la Fira del Fang és celebrar l’ànima de Marratxí”.
El batle Jaume Llompart va subratllar la importància d’aquest aniversari: “Quaranta anys d’història no són només una xifra; són el reflex d’un camí ple d’esforç, dedicació i passió. Marratxí no és només un municipi, és la cuna del ‘fang’, la terra dels ‘ollers’ i ‘siurelleres’, d’aquells artesans que han aconseguit que aquest ofici sigui reconegut més enllà de les nostres fronteres”.
Un dels moments més destacats de la nit va ser la intervenció de Pep Suari, ceramista i autor del cartell commemoratiu d’aquest 40è aniversari, qui va explicar la inspiració darrere la seva obra: “Vaig pensar en l’evolució d’una peça, que passa per la terra, el foc, l’aire i l’aigua, i d’aquí va sorgir el concepte del cartell. També vaig voler incorporar elements com el carbó, la textura de l’aigua i, per descomptat, el fang”.
També va prendre la paraula Joan Pere Català, artista ceramista establert a Pòrtol, qui va compartir la seva experiència amb la fira al llarg dels anys: “És una fira molt estimada, que he tingut la sort de veure des de moltes perspectives. La seva riquesa no només està en la ceràmica, sinó en tot el que genera: tallers, exposicions i cultura”.
Reconeixement als guardians de la tradició
Durant la gala, es va dur a terme un homenatge a aquells que han contribuït al desenvolupament de la fira al llarg dels anys. Es varen entregar litografies commemoratives a exbatles i exregidors de Cultura que han impulsat i enfortit la Fira del Fang, entre ells Guillem Vidal, Miquel Bestard –a títol pòstum, el reconeixement del qual va ser recollit per la seva esposa Teresa Matas–, Miquel Coll, Joan Francesc Canyellas i Miquel Cabot. A més, també varen ser reconeguts els exregidors de Cultura Toni Montilla, Magdalena García, Antònia Coll i Josep Ramis.
L’esdeveniment va servir per destacar el paper fonamental de les olleries i siurelleries que mantenen viva la tradició ceràmica de Marratxí. Un total de dotze tallers artesans varen rebre un reconeixement per la seva aportació a la fira i a la identitat cultural del municipi, entre ells Fang Nostro, Sa Roca Llisa 26, Cas Canonge, Can Vent, Pòrtol Pots, Can Bernadí, Gerreria Pere Coll, Ceràmica 1253, Ca Madò Bet des Siurells, Can Bernadí Nou i Siurells Antònia.
En paraules de Toni Amengual, de l’olleria de Can Vent: “Hem de donar les gràcies a l’Ajuntament per haver volgut col·laborar i seguir endavant amb aquest esdeveniment. Estam molt orgullosos de celebrar 40 anys de fira, que ha evolucionat molt des d’aquells inicis en què cadascú anava per la seva banda. Amb el temps, hem aconseguit unir-nos i això ha estat clau”.
A més, es va fer entrega d’una litografia en reconeixement a Toni Vich (Museu del Fang), Margalida Joan (Escola de Ceràmica) i Ana Serra (monitora d’exposicions).
El mateix acte va comptar amb la presència d’associacions de ball i música tradicional que cada any enriqueixen la fira amb el seu art. Entre elles, varen destacar Engalba, Aires des Pla i Es Raiguer, a més de la Banda de Marratxí, els Xeremiers de Marratxí, els Geganters, els Dimonis del Fang i la Batucada, el ritme i l’energia de la qual sempre aporten el toc festiu a la Fira.
Una fira amb mirada al futur
La gala també va servir com a marc per presentar la 40a edició de la Fira del Fang, que se celebrarà de l’1 al 9 de març a Sant Marçal, i per anunciar el retorn de la Biennal Internacional de Ceràmica de Marratxí (BICMA), un certamen de prestigi que torna el 2025 per consolidar el municipi com a epicentre cultural i artístic en l’àmbit de la ceràmica.