Jaume Llompart: “Aquest aniversari és una oportunitat per reivindicar la nostra identitat i projectar-nos cap al futur de la ceràmica  apostant pels joves”

Carmen Cañellas: “L’exposició del Premi Benet Mas ens convida a reflexionar sobre la innovació sense perdre les nostres arrels, no hi ha hagut una exposició com aquesta abans”

Marratxí s’omple de tradició i creativitat amb el començament de la Fira del Fang, un esdeveniment que cada any reuneix artesans, veïns i visitants al voltant de la ceràmica, un dels emblemes del municipi. Aquest dissabte ha tingut lloc la inauguració oficial de la seva 40a edició, que se celebrarà fins al 9 de març.

L’amenaça de mal temps prevista per a aquest dissabte ha donat una treva a la fira, que té el seu epicentre a la plaça de l’Església de Sant Marçal, a Sa Cabaneta, i compta amb la participació de 28 artesans provinents de diferents punts de Mallorca i d’altres regions d’Espanya, a més de tallers en viu, exposicions, concerts i activitats culturals per a tots els públics.

L’acte inaugural ha arrencat amb la tradicional plantada i ballada dels Gegants Madò Bet i Marçal, acompanyats pels Xeremiers de Marratxí, omplint la Plaça de l’Església de Sant Marçal de música i tradició. La cerimònia ha tingut la presència del batle de Marratxí, Jaume Llompart; el president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés; la consellera insular de Promoció Econòmica i Desenvolupament Local, Pilar Amate; el director insular de Promoció Econòmica i Producte de Mallorca, Álvaro Roca, així com la regidora de Fires i Festes, Antònia Coll; la regidora de Cultura i Ceràmica, Carmen Cañellas; i la regidora de Comerç i Turisme, Odette Torres, així com altres membres de la corporació municipal.

Després de la inauguració, amb tall de cinta, les autoritats han recorregut els diferents estands, on han saludat els artesans i han pogut conèixer de primera mà les seves creacions, des de peces tradicionals fins a innovadores propostes que combinen tècniques ancestrals amb dissenys contemporanis.

Aquest 40è aniversari de la Fira posa en valor el llegat artesanal de Marratxí, però també planteja una mirada cap a l’evolució de la ceràmica al segle XXI. “Aquest aniversari és una oportunitat per reivindicar la nostra identitat i projectar-nos cap al futur de la ceràmica, apostant pels joves amb molts tallers i visites escolars durant la setmana. Des de l’Escola Municipal de Ceràmica Pilar Sastre s’està treballant a trobar persones que es vulguin dedicar a aquest ofici tan artesà com aquest”, ha afirmat el batle Jaume Llompart, que ha subratllat la importància de la Fira del Fang com a motor cultural i econòmic del municipi.

Com cada any, la fira ofereix una àmplia varietat d’activitats, des de tallers de modelatge i decoració de ceràmica per a infants i adults fins a exhibicions de tècniques tradicionals i contemporànies. També s’ha reforçat la programació escolar, amb la participació de 1.600 infants als tallers didàctics que s’impartiran durant la setmana.

Un punt de trobada per a la tradició i la creativitat

La Fira del Fang de Marratxí és un esdeveniment de referència a les Balears i una plataforma essencial per als artesans del sector. Enguany, la fira compta amb la participació de ceramistes locals i convidats d’altres regions, com Barcelona, ​​Alacant i Astúries, que presenten peces úniques en un entorn que combina tradició i avantguarda.

A més, se celebraran activitats complementàries com a conferències sobre l’evolució de la ceràmica, espectacles de música i dansa, i trobades amb experts del sector.

L’Ajuntament de Marratxí convida tots els ciutadans i visitants a sumar-se a aquesta celebració de l’artesania i la tradició, que durant 40 anys ha estat símbol d’identitat i creativitat al municipi.

Premi Benet Mas: el futur de la ceràmica

Aquest dissabte també es va inaugurar en el Museu del Fang l’exposició del Premi Benet Mas, que enguany porta per títol “La pell intangible: El futur de la ceràmica”. La mostra ha estat creada pel Col·lectiu LAP (Laboratori d’Art i Pensament), un grup d’artistes dedicat a l’art tecnològic format per Lluís Ferrer, Rafel Llobet i Manuel Bauzà Ramis, que exploren la relació entre la ceràmica, l’art contemporani i la tecnologia digital.

En el projecte guanyador, que es podrà veure exposat durant els dies de la fira, és interactiu a través del tacte humà, de manera que desenvolupa un exercici futurista que planteja una ceràmica combinada amb sensors i Intel·ligència Artificial, reflexionant així sobre com serà la ceràmica en el futur. “Estem molt contents que l’Ajuntament de Marratxí aposti per aquest tipus de projectes, perquè demostra el seu interès envers la innovació i les noves tecnologies. Fer avançar la societat a través de les noves tecnologies i l’art és allò que ens interessa com a col·lectiu”, ha declarat Bauzà Ramis.

Per la seva banda, la regidora de Cultura i Ceràmica, Carmen Cañellas, ha explicat que “no hi ha hagut una exposició com aquesta abans al municipi. Una obra ceràmica amb Intel·ligència Artificial i interactiva és una cosa que ens ha encantat, i per això s’ha endut el Premi Benet Mas, amb una dotació econòmica de 3.000 euros”.

Activitats i programació especial pel 40è aniversari

La Fira del Fang 2025 no sols ret homenatge a la tradició ceràmica de Marratxí, sinó que també ofereix una programació plena d’activitats per a tots els públics. Entre els esdeveniments més destacats d’aquesta edició hi ha els tallers de Rakú impartits per l’Escola de Ceràmica Pilar Sastre, les demostracions de torn i modelatge, així com els contacontes i les activitats familiars. A més, l’escenari de l’envelat principal acollirà actuacions de grups de ball de bot, trobades d’escoles de dansa i concerts de la Banda Municipal de Marratxí.

Un dels moments més esperats serà la cloenda de la fira el diumenge 9 de març, amb un espectacle de foc a càrrec dels Dimonis des Fang, que posarà el colofó ​​final a aquesta edició especial del 40è aniversari.

La programació està disponible a https://ceramicademarratxi.com/fira-del-fang/