El Museu del Fang neix el 2002 per a mostrar la riquesa de tècniques, formes i funcions que les cultures han donat a les peces de ceràmica, presents en les necessitats de totes les societats de la humanitat.
El Museu centra inicialment el seu interès en la ceràmica tradicional de Mallorca, i molt concretament en la ceràmica del nostre municipi. Algunes d’aquestes peces es troben actualment en desús, desaparegudes o en perill de desaparèixer a causa de la substitució en les societats industrials de la terrissa per altres materials. D’aquí la importància de mostrar-les i preservar-les.

El fons del Museu del Fang consta de devers 900 peces de les quals 400 són de ceràmica tradicional i la resta poden incloure´s al vessant artístic; a més, compta amb una secció d’ormeigs i eines de les olleries que han entrat a formar part del fons museístic a partir de la lamentable desaparició d’alguna olleria.
En el vessant tradicional hem classificat les peces segons el seu origen; olleria, gerreria, siurelleria, teulera, plat morenos, ceràmica de pinzell… i a la vegada les hem dividit en seccions dedicades a la seva funcionalitat i altres aspectes; ormeigs de cuina, ornamentació, joguines, l’home i l’aigua, elements de construcció.

Una de les tasques del Museu és l’adquisició de peces realitzades per personatges del món de la terrisseria que ja han deixat de treballar o que ens han deixat. És important que el fons s’enriqueixi amb l’aportació de peces d’antics artesans perquè la memòria història tengui també el seu lloc al Museu.

La Fira del Fang  se celebra cada mes de març a Marratxí amb l’objectiu de promocionar la feina dels artesans de la ceràmica, especialment els marratxiners. És una ocasió única per a comparar i adquirir peces de fang de tota mena (decoratives, per a la cuina, joguines, artí­stiques…) perquè en un sol recinte es junten la majoria de ceramistes de Mallorca,  molts de la pení­nsula i alguns de l’estranger. A més hi ha tallers i demostracions de diferents tècniques de producció ceràmica.

L’Ajuntament de Marratxí, amb la Fira del Fang, pretén impulsar i donar suport al sector terrisser del municipi, el qual té més de 300 anys de tradició. La Fira s’ubica a la Verònica de Sant Marçal, a sa Cabaneta

La Biennal Internacional de Ceràmica de Marratxí (BICMA) és un concurs de ceràmica artística adreçat als ceramistes de tot el món. El seu objectiu és fomentar la creació i la innovació, i donar suport als artistes que treballen i creen en el camp de la ceràmica. A la vegada, es pretén donar a conèixer internacionalment el nom de Marratxí com a municipi del fang, d’antiga i contínua tradició terrissera. Marratxí aposta per la qualitat, la innovació i l’art en la ceràmica com un producte d’identitat cultural d’ahir, avui i demà.

>> BICMA

L’Escola Municipal de Ceràmica de Marratxí va ser creada l’any 1991 per Pilar Sastre, com a iniciativa pròpia davant la mancança al municipi d’activitats relacionades amb la ceràmica. Les activitats de l’Escola van dirigides cap a adults que tenen algun tipus d’inquietud cap a la ceràmica. S’hi realitzen cursos durant tot l’any  de torn i de ceràmica manual. Des del seu inici participa activament en esdeveniments com la Fira del Fang, la Fira de Tardor, la Biennal de Ceràmica i altres.

Des del neolític, la ceràmica forma part de l’esdevenir dels pobles i la seva aparició va suposar un canvi revolucionari en la millora de la qualitat de vida dels nostres avantpassats. Les cultures dels pobles antics (talaiòtica, romana i islàmica) varen deixar la seva empremta en l’evolució de la ceràmica a les Illes Balears en introduir noves formes que han perdurat fins avui dia.

La Ruta del Fang­ de Marratxí és un itinerari, senyalitzat arreu del municipi amb panells informatius, que difon les olleries de Pòrtol i Sa Cabaneta, úniques que es troben en funcionament en l’actualitat. Ceràmica funcional, tradicional, artística o joiería, a Marratxí trobarás peces úniques creades pels artesans mantenint la tradició artesanal però amb el disseny més contemporani.

Des de finals del segle XVII comença la tradició de les olles a Pòrtol essent la època del segle XIX i el segle XX el període de màxima expansió. Amb l’argila blanca, extreta del Pou del Coll i la terra roja de les Coves de Can Guidet es fabricaven tots els utensilis per cuinar i conservar els aliments.

>>Llistat d’Olleries de Marratxí